Fotoamatér - Výběr fotoaparátu

Fotoamatér - Výběr fotoaparátu

Kvůli letošní koronavirové krizi padla dovolená u moře, tak jsem si udělal radost jinak a koupil nový foťák. Chtěl bych se zkusit naučit pořádně fotit, nejenom mobilem nebo kompaktem na automat. Volba padla na bezzrcadlovku Sony Alpha A6400 s APS-C senzorem. Značku Sony jsem zvolil, protože fotoaparáty od Sony trochu znám, mám od nich kompakt a zkrátka patří k nejlepším.

Zrcadlovku nebo bezzrcadlovku?

Myslím, že éra zrcadlovek už je pomalu u konce. Výhody bezzrcadlovek neboli mirrorless kamer už převažují. Zrcadlovky jsou větší, těžší a mají lepší výdrž baterie. Bezzrcadlovky vynikají v možnostech ostření, rychlejším snímáním a celkově v elektronických vychytávkách. Dříve byla nevýhodou bezzrcadlovek menší nabídka příslušenství a objektivů, ale to už nyní taky neplatí.

Full Frame nebo APS-C?

Obecně asi platí, čím větší sensor tím lepší. Full Frame je tedy lepší volba, ale také dražší. Full Frame snímače mají lepší kvalitu záznamu, ale ne nijak markantně. Díky většímu senzoru mohou zaznamenávat širokoúhlejší fotografie, ale to se dá kompenzovat širším objektivem pro APS-C. Naopak zase při použití teleobjektivu, má APS-C výhodu většího zoomu. Svou roli při výběru sehrály také rozměry, Full Frame fotoaparáty jsou vetší, APS-C nezabere tolik místa v batohu.

Já se nakonec rozhodl pro APS-C hlavně kvůli ceně. Jsem naprostý amatér a nemyslím, že bych dokázal zužitkovat potenciál Full Frame snímače, aby to na mém focení bylo znát.

Proč Sony Alpha A6400?

Když už jsem měl rozhodnuto, že vezmu bezzrcadlovku s APS-C snímačem od Sony, zúžil se mi výběr jen na jeden konkrétní model v různých variantách a generacích. Nejnovější a nejlepší je Sony Alpha A6600, ale nakonec jsem vzal levnější A6400, který ze zásadních vlastností postrádá pouze stabilizaci senzoru. Jinak jsou rozdíly minimální a stabilizaci může zajistit i objektiv se stabilizací.

Zatím jsem z fotoaparátu nadšený a jsem zvědavý, jak mi to půjde. Snad brzy bude trochu lepší počasí, abych mohl zkusit nějaké ty krajinky atd.